Skip links

KDV İade İşlemleri

unleashing our clients’ potential by maximising the innovation.

KDV İade İşlemleri Nedir?

KDV (Katma Değer Vergisi), Türkiye’deki işletmelerin mal ve hizmet alımları ile satışları üzerinden ödedikleri bir vergidir. KDV İade işlemleri, işletmelerin ödedikleri KDV’nin, belirli şartlar altında devlet tarafından kendilerine geri ödenmesi sürecidir. İşletmeler, ticari faaliyetlerinde bir takım durumlarda ödediği KDV’yi, satışı yaparken tahsil ettikleri KDV’den fazla tutarda ödeyebilirler. Bu durumdaki işletmeler, fazla ödedikleri KDV’yi geri alabilmek için KDV iadesi talep edebilirler.

KDV iade işlemleri, genellikle ihracat yapan işletmeler, kamuya hizmet veren kurumlar veya bazı özel sektör kuruluşları tarafından başvurulan bir işlemdir. İade, KDV’yi aşan tutarın vergi dairesi tarafından geri ödenmesini sağlar.

KDV İade İşlemlerinin Kapsamı

  1. İhracatçı Firmalar İçin KDV İadesi: Türkiye’den ihracat yapan firmalar, ihracat işlemleri sırasında KDV ödemezler. Ancak, ihracatla ilgili olarak almış oldukları mal ve hizmetler üzerinden KDV ödemişlerse, bu KDV’yi geri almak için iade talebinde bulunabilirler. İhracatçı firmalar, genellikle KDV iade başvurusu yaparak bu ödemeyi geri alabilirler.

  2. Yatırım Amaçlı Alımlar İçin KDV İadesi: Yeni kurulan işletmeler veya büyük yatırımlar yapan firmalar, yatırım sırasında KDV ödemek durumunda kalabilirler. Eğer bu yatırımlar ilerleyen süreçte gelir elde etmeye başlarsa, yatırımlarının geri dönüşünü sağlamak amacıyla fazla ödedikleri KDV’yi geri talep edebilirler.

  3. Aşırı KDV Ödeme Durumunda İade: İşletmelerin bazı dönemlerde, gelirlerinden fazla KDV ödedikleri durumlar ortaya çıkabilir. Örneğin, yapılan alımlarda KDV oranı satılan ürünlerin KDV’sinden daha yüksek olduğunda, işletmeler ödedikleri fazla KDV’yi iade talebinde bulunarak geri alabilirler.

  4. KDV İade Başvurusu: KDV iadesi talebinde bulunabilmek için işletmenin ilgili vergi dairesine başvurması gerekmektedir. Başvuru, belirli dönemlerde düzenlenen beyannamelerle yapılır ve bu beyannamelerde iade talep edilen tutar belirtilir. Başvurular, genellikle aylık veya üç aylık dönemlerde yapılır.

  5. KDV İade İşlemlerinin Takibi ve İncelemesi: KDV iade başvurusu yapıldıktan sonra, vergi dairesi bu başvuruyu inceler. Başvurunun onaylanması durumunda, fazla ödenen KDV geri ödenir. Eğer başvuruda bir eksiklik veya hata tespit edilirse, vergi dairesi işletmeye bu durumu bildirir ve işlemler yeniden düzenlenir.

  6. Zaman Aşımı Süresi: KDV iade talebinde bulunmanın belirli bir zaman aşımı süresi vardır. Genellikle, KDV iadesi başvurusu, ilgili dönemin bitiminden itibaren 5 yıl içinde yapılmalıdır. Bu sürenin sonunda başvuru yapılmazsa, işletme fazla ödedikleri KDV’yi geri alamaz.

Muhasebe Hizmetleri

Muhasebe Hizmetleri

Vergi Danışmanlığı

Vergi Danışmanlığı

Şirket Kuruluş Danışmanlığı

Şirket Kuruluş Danışmanlığı

Finansal Raporlama ve Analiz

Finansal Raporlama ve Analiz

Hizmetler

Yılmazlar Mali Müşavirlik: Profesyonel Hizmetlerle Güvenli Gelecek

Muhasebe Hizmetleri

Muhasebe Hizmetleri

İncele
Denetim Hizmetleri

Denetim Hizmetleri

İncele
Danışmanlık Hizmetleri

Danışmanlık Hizmetleri

İncele

Müşteri Yorumları